Bebeğiniz yürümeye başladığında bu dönem onun için dünyayı keşfetmeye başladığı hem heyecan verici hem de zorlu bir süreçtir. Bu dönemde anne ve babaların çocuklarına nasıl yardımcı olabileceği ve nelere dikkat etmeleri gerektiğine bakalım.
Bebeğiniz dünyasını keşfetme serüvenine önce emekleyerek başlayacak. Bu süreçte kasları güçlenecek, denge becerisi gelişmeye başlayacak ve yavaş yavaş mobilyalardan ve etrafındaki nesnelerden de destek alarak ayağa kalkmaya çalışacak. Ayakta durmayı başardığında ilk adımları genellikle etrafındaki nesnelere tutunarak, kararsızlıkla ve düşmelerle dolu olacak. Bu süreçte bebeğiniz daha özgüvenli bir şekilde bağımsız olarak yürümeye başlayana kadar sabırlı bir şekilde ona destek olmalısınız.
İlk zamanlarda bebeğiniz düşmelere ve çarpmalara eğilimli olacak. Düşmeler öğrenmenin bir parçasıdır, önemli olan ise size ihtiyacının olduğu bu dönemde güvenli bir şekilde kalkmasına yardımcı olmanız. İlk adımlarında ellerini tutarak ona destek olabilirsiniz. Mobilya köşelerine koruyucu tamponlar yerleştirerek ve tehlikeli eşyaları kaldırarak güvenli bir ortam sağlayabilirsiniz. Evinizde yalın ayak olabilir veya kaymaz çoraplar giydirebilirsiniz. Dışarıda ise yumuşak tabanlı ve destekleyici ayakkabıları tercih edin. Yürümeyi öğrenirken onu sürekli gözlemleyin ve bu süreci güvenle aşmasına destek olun. Her bebeğin gelişim ve öğrenme hızı kendisine özeldir. Ebeveyn olarak sabırlı olmalı, bebeğinizi cesaretlendirmeli ve özgüvenini artırmalısınız.
Oyun ve oyuncakların çocuk gelişimdeki önemi büyük. Gelişiminin her aşamasında onunla oyunlar oynamanız ve doğru oyuncakları seçmeniz önemli. Oyuncaklarını kolay bulacağı şekilde etrafa saklayarak bulmasını ve size getirmesini isteyebilirsiniz. Onunla yumuşak toplarla oynayarak hem motor becerilerini geliştirip hem de eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Yapboz ve bloklarla el-göz koordinasyonunu ve problem çözme yeteneğini destekleyebilirsiniz. Müzik eşliğinde ellerinden tutarak birlikte dans edebilir, ayakta dururken hareketlerini destekleyip güçlenmesini ve aynı zamanda ritim duygusunun da gelişmesini sağlayabilirsiniz. Bebeğiniz yürümeye başlarken yürüteç ve itmeli oyuncaklar dengesini sağlamasına yardımcı olur. Bir yere tutunarak yürümek ona güvende hissettirir ve daha fazla yürümeye teşvik eder. Siz de oyun sırasında etrafa dağılan oyuncaklarını yürüme yardımcısında toplayarak onu yürümeye teşvik edebilir, kaslarının, motor becerilerinin, denge-koordinasyon becerisinin, keşfetme arzusunun ve sorumluluk bilincinin güçlenmesine destek olabilirsiniz.
Bu dönemde bebeğinize sevgi dolu bir ortam sunmak ve onun keşfetme arzusunu desteklemek hem onun gelişimini hem de sizinle arasındaki bağı güçlendirecek.
Unutmayın, her adımı onun büyümesinde ve özgüven kazanmasında büyük rol oynuyor.